Fem snabba fakta om Asteraffären 

Ett nytt patientdatasystem för 160 miljoner euro – vad är det frågan om?

Klicka på bilden för att gå vidare

Läkare med stetoskop vid skrivbord.

Aster är namnet på ett patient- och klientdatasystem som utvecklas av amerikanska Cerner. Vasa sjukvårdsdistrikt håller på att upphandla det nya systemet tillsammans med tre andra sjukvårdsdistrikt i Finland.

Vad är Aster?

Dörr med skylten Akuten.

I dag används många olika datasystem och de kommunicerar inte sinsemellan. I och med vårdreformen behövs ett nytt enhetligt system som omfattar allt från socialvård till specialsjukvård.

Varför behövs ett nytt patientdatasystem?

Äldre man i kostym.

Prislappen för Aster-systemet var från början 110 miljoner euro. Nu är priset uppe i 160 miljoner euro. Summan är ändå uppdelad på tio år, enligt Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz – och Aster är det enda systemet som uppfyller alla krav, säger han.

Vad kostar det?

En lång rad läkare vid Vasa centralsjukhus är kritiska till Aster-systemet. En av dem är Otto Knutar. Han och över 40 andra läkare anser att det är en alltför stor risk att köpa ett ofärdigt system som inte ännu har testats.

Vad säger kritikerna?

Från och med 2022 får österbottningarna all sin vård av Österbottens välfärdsområde.

Ett nytt patientdatasystem ska ge dig som patient bättre digitala tjänster, utlovas det. I oktober avgör vårdfullmäktige om man går in för Aster eller inte.

Hur påverkar detta mig?

Text: Anna Kurtén

Bilder: Anna Kurtén, Marjo Pirilä, Karoliina Simoinen, Hans Holmgren, Markus Bergfors, Alexia Sahl

Artikeln publicerades 5.9.2021.